Als iemand er met je werk vandoor gaat – plagiaat detecteren en aanpakken

Dankzij de verworvenheden van het wereldwijde web is het kinderspel om werk van een ander te hergebruiken. Recent werden we zelf slachtoffer van plagiaat. De tekst waar onze website mee opent, vonden we – vrijwel ongewijzigd – terug op de site van een collega-bureau uit Hengelo. Deze praktijkcase vormt een perfecte aanleiding voor een blog over plagiaat en de bestrijding ervan. In dit blog: plagiaat ontdekken.

Dankzij Google wordt internet steeds transparanter. De bots van Google bezoeken met enige regelmaat alle beschikbare websites op internet en indexeren elke pagina. Je kunt Google dus heel makkelijk gebruiken om op zoek te gaan naar zinnetjes. Op zoek gaan naar grote stukken tekst echter, is wat lastiger.

Plagiarism Checker

Gelukkig bestaan er handige tools die slim gebruikmaken van Googles zoekkracht om je te helpen bij het opsporen van copycats. Een goed voorbeeld van zo’n tool is Plagiarism Checker. In deze tool kun je heel eenvoudig blokken tekst plakken. Plagiarism Checker bepaalt vervolgens, met een beetje hulp van Google, waar die stukken tekst nog meer voorkomen.

Copyscape

Ook mooi is Copyscape. Een link intikken in Copyscape is voldoende om op zoek te gaan naar sites met teksten die grote overeenkomst vertonen met jouw werk. Een eenvoudige search met onze eigen URL leidde ons direct naar twee pagina’s met onze eigen teksten. Het bedrijf bleek zonder bronvermelding en zonder onze toestemming onze teksten zo goed als compleet overgenomen te hebben.

We zullen dit blog de komende weken uitbreiden met meer informatie over het detecteren en bestrijden van plagiaat. Niet om het degene die onze teksten geleend heeft moeilijk te maken, integendeel. We zien het als een compliment dat ze onze teksten gebruikt hebben. Vanzelfsprekend verwachten we wel dat het bedrijf ons materiaal onmiddellijk offline haalt. Ook sturen we een factuur voor het zonder toestemming en zonder bronvermelding gebruiken van ons werk. Wel zo redelijk toch?